Kecskemét

400 milliós adókiesés Kecskeméten

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az önkormányzat a jövőben is el tudja látni a kötelező feladatait, viszont át kell gondolni a tervezett kiadásokat, illetve hogy azok közül mi az, ami halasztható.

A bevételkiesés Kecskemétet is érinti, a város azonban stabil gazdasági alapokkal rendelkezik – nyilatkozta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt kialakult bevételkiesés ellenére is stabil Kecskemét költségvetése – hangsúlyozta a Kiemelő tegnapi adásában Szemereyné Pataki Klaudia. A polgármester elmondta, hogy Kecskemétnek a gépjárműadó elvesztése 400-415 milliós nagyságrendű bevételkiesést jelent, de hozzátette azt is, hogy ennek az adónemnek a 60 százaléka eddig is a központi költségvetésbe került, csupán az átengedett rész, 40 százalék maradt a városi büdzsében.

– Ha úgy nézzük, hogy 400 millió forintból nagyon sok mindent meg lehetne csinálni Kecskeméten – még több utat, még több játszóteret, még több járdát -, akkor ez az oldala is igaz, de ha úgy nézzük, hogy összességében 3 százalékát jelenti az adóbevételeinknek, amelyek elvonásáról azonnali döntést hozott a kormány, akkor ez más mértéket mutat – fogalmazott a polgármester.

Az ellenzéki képviselők a szolidaritási hozzájárulás emelkedését is elfogadhatatlannak tartják. A polgármester elmondta, hogy bár Kecskemétnek többet kell majd fizetnie ezen a címen, olyan működési célú kormányzati támogatások válnak elérhetővé számunkra, amelyeket korábban nem vehettünk igénybe, mivel adóerő-képességünk magas volt. Ezeket a forrásokat városüzemeltetési feladatokra lehet használni – hangsúlyozta a polgármester, majd a konkrét kecskeméti számokra is kitért.

– Mi úgy látjuk, hogy több mint 3 milliárdra fölemelkedett a szolidaritási adó összege, de ugyanakkor a másik oldalon ezekre a városüzemeltetési feladatokra is kapunk több mint 3 milliárdot, sőt, 200 millióval többet a tavalyi év számításai alapján – mondta a városvezető.

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte, hogy Kecskeméten a jövőben is lesz keret a kötelező feladatok ellátására, és nem állnak le a fejlesztések sem. Az viszont biztos, hogy a költéseket alaposan át kell gondolni.

Hozzászólások

Hozzászólások