MSZP: állítsák helyre a betegjogokat

MSZP: állítsák helyre a betegjogokat

Az MSZP újra kezdeményezi a betegjogok képviseletének helyreállítását, az egészségbiztosítási felügyelet ismételt létrehozását – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy jelenleg nem működik a betegjogokat hatósági eszközökkel védő szerv, mivel a Fidesz 2010 után megszüntette a baloldali kormányok által létrehozott egészségbiztosítási felügyeletet.
Kiemelte, ennek a felügyeletnek a hatáskörébe tartozott a betegpanaszok kezelése, például a súlyos műhibák és a kórházakból indokolatlanul elküldöttek eseteinek kivizsgálása, de ez a szervezet felelt az intézmények szolgáltatásainak ellenőrzéséért, így a várólisták nyilvánosságra hozataláért is.
Bangóné Borbély Ildikó ismételten távozásra szólította fel az emberi erőforrások miniszterét és egy önálló egészségügyi tárca létrehozását követelte.
Úgy fogalmazott, Kásler Miklóst személyes felelősség terheli az egészségügyi rendszer hibái, az alulfinanszírozottság és az alacsony fizetések miatt, továbbá azért is, amiért a koronavírus-járvány alatt ideiglenesen leállították az egészségügyi alapellátást, valamint elhalasztattak orvosi beavatkozásokat.
Az MSZP politikusa azt mondta: szakértők szerint több halottja lehet az egészségügy leállásának, mint a koronavírus-fertőzésnek, vagyis többen halhattak meg a járvány kormányzati “félrekezelése” miatt, mint a vírusfertőzés következtében.

Hozzászólások